tisdag 31 december 2013
Ett rött fat
Jag har länge velat ha ett stort rött fat till torpet och försökte mig på att själv måla ett gammalt terracottafat, men det var omöjligt att få till en röd nyans som inte var för orange eller associerade till slakteri. Jag målade över fatet med matt svart färg istället, vilket blev snyggt men lite dystert. Så till slut hittade jag ett fat från Mateus i precis rätt kulör. Passar perfekt.
söndag 29 december 2013
Ett säkert vårtecken
är att nya frökataloger har kommit!
Det är en härligt att läsa om nyheter, planera och handla fröer som ska ge stora skördar i sommar (inte minst till rådjur och harar).
Förra året började jag driva upp frön redan i februari och det var väldigt mycket forslande fram och tillbaka till Öland innan de små plantorna till sist kunde ta plats i pallkragar och rabatter.
Fröer från Impecta har hittills aldrig gjort mig besviken, så det blir nog en del påsar därifrån i år också. En nyhet som jag provade förra året var amarant, en asiatisk bladväxt som växte sig mer än meterhög och som stod stadigt långt in i oktober.
måndag 23 december 2013
Ullsaxen
eller fårsaxen som det också kallas är ytterligare ett fynd som vi har gjort på vinden och som nu får stå framme som en påminnelse om hur det var att leva i torpet för länge sedan.
Enligt bondepraktikan ska får tvättas och klippas strax före midsommar. Nästa klippning ska göras när man tar in fåren från betet i slutet av oktober eller början av november. Ullen som klipptes av på hösten hade en finare kvalitet än den som klipptes av på våren. Vårullen tovades ofta och användes till filtar och sockor och höstullen användes mest till kläder.
Undrar hur många gånger saxen har använts och vad som sedan tillverkades av ullen, stickiga men värmande tröjor och sjalar kanske?
söndag 15 december 2013
Jul i torpet
Julafton i torpet blir det inte för vår del, men kanske ett annat år.
En sådan här liten bordsgran skulle i så fall passa väldigt bra!
tisdag 3 december 2013
Gård & Torp
Tidningen Gård & Torp kan vara en riktig guldgruva när det gäller råd och tips om hur man ska behandla gamla torp på bästa sätt. I det senaste numret finns mycket läsvärt på temat varsam renovering.
torsdag 28 november 2013
Julbak
I "Modern bakning" som är utgiven under krigsåren på 1940-talet, kan man läsa om hur det går att få till fina bakverk med ett minimum av smör, mjöl och socker, som ju var ransonerat under lång tid.
Kontrasten mellan dagens kokböcker och "Modern bakning" är väldigt stor. Bilderna på bakverken är små och i svart/vitt och texten är instruktiv, men förutsätter att läsaren är en van matlagare som inte behöver få matlagningsbegrepp förklarade för sig.
Den fina receptboken kommer, som så mycket annat i torpet, från Kupan i Löttorp.
tisdag 26 november 2013
Paradisverkstaden
Strax söder om Ölandsbron ligger Paradisverkstaden, ett keramiskt centrum med utsikt över strandängarna och Kalmarsund. Paradisverkstaden tillverkar väldigt fina föremål i keramik och glas.
Ett stenkast ifrån verkstaden/caféet/affären finns en byggnad där man säljer många av Paradisverkstadens föremål med små skönhetsfläckar till ett betydligt lägre pris.
Ljushållarna på bilden heter "Fröhus".
tisdag 19 november 2013
Köket
Torpets kök är väldigt litet och när vi flyttade in hade man ganska nyligen satt in nya köksskåp som vi tog ner ganska snabbt.
I stället satte vi upp öppna hyllplan och så här ser det nu ut på en vägg. Det lilla köket vann mycket på att skåpen försvann och det är väldigt roligt att fylla hyllorna med fina och praktiska saker.
tisdag 12 november 2013
Tapeter
I våras inhandlades några rullar tapet som var tänkta att sättas upp under sommaren i torpets lilla hall och i köket. Det blev inte av och tapetseringen får lov att vänta till nästa vår. Tapeten heter Soltorp och kommer från Duro.
torsdag 7 november 2013
Vindsfynd
När vi röjde torpets vind inför loftbygget för ett par år sedan hittades det här gulnade arket med klippdockor. Arket var oklippt och noga hoprullat, som om någon hade sparat det till ett extra speciellt tillfälle.
Nu finns klippdockorna bakom glas och ram och får vara framme och påminna om en tid då köpta leksaker var så sällsynta att man inte ville riskera att förstöra dem genom att leka med dem.
lördag 2 november 2013
November
Men i tankarna är man där. Nya projekt och planteringar planeras. Om sådär fyra månader, då börjar det spira och gro igen. Det är fantastiskt då en ny säsong inleds och den karga naturen börjar grönska. Våren på Öland är sen, men värd att vänta på.
torsdag 31 oktober 2013
Stormen
Simone har dragit fram över Öland med vindar som uppmätts till orkanstyrka. Vi har haft tur och torpet har inte drabbats av någon materiell skada.
I närheten runt omkring var det värre. Vi har hört historier om hur hela tak blåst iväg och om träd som ligger som plockepinn över hus och vägar.
Vår vindflöjel uppe på ladutaket såg vaken och pigg ut dagen efter stormen.
fredag 25 oktober 2013
En blå dörr
Vi ville att torpet skulle ha en blå dörr, precis som så många andra hus på Öland. Sökandet efter den rätta blå kulören höll på ganska länge. Till slut hittade vi den i Ottossons linoljefärgsortiment. Kulören heter bergblå och färgen är verkligen lätt att arbeta med. Den innehåller kallpressad rå linolja som lagrats minst ett halvår före användning. Ett enda minus har den - torktiden. Minst tre dygn får man vänta innan den är torr, vid optimala väderleksförhållanden.
söndag 20 oktober 2013
Cykelskjulet
I våras byggde vi ett cykelskjul i anslutning till förvaringsboden. Skjulets sidor utgörs av ganska tunna plankor som bildar en spaljé. Vi gjorde en planteringslåda av spillvirke framför och här planterades frösådd rosenvial i juni. De från början sytrådstunna stjälkarna tog tid på sig att växa.
Så här såg det ut i juni...
...och så här i slutet av juli...
...och i oktober.
Rosenvialen är perenn och det ska bli väldigt intressant att se hur den kommer igen nästa år. Förhoppningsvis blommar den då något tidigare.
måndag 14 oktober 2013
Eketorps borg
Ett roligt ställe att besöka på södra Öland är Eketorps borg, en rekonstruerad fornborg som drivs av Kalmar läns museum. Här kan man gå in i bostadshus och verkstäder och titta och prova på olika föremål som användes för hantverk och i hushållen. Tamdjur strövar omkring och människor arbetar med olika sysslor.
Lammet på bilden kommer från Eketorp och är nu på besök i Stockholm över vintern.
tisdag 8 oktober 2013
Höstplantering
På födelsedagen i september fick jag en fin present som var vald med omtanke, planteringslökar med sen blomning som kommer att vara som allra vackrast när vi är på plats i början av sommaren.
Tack!
Nu har lökarna kommit i jorden och får ligga och rota till sig i väntan på våren.
lördag 5 oktober 2013
Oktobermorgon
Vi är nere vid torpet över helgen för att förbereda vintervilan.
Så här såg himlen ut i morse, vackert och vemodigt på samma gång.
söndag 29 september 2013
Honungsros
Aldrig är trädgården så fin som inför nästa säsong, alltså under planeringsstadiet. Något som definitivt ska finnas i torpets trädgård till nästa sommar är honungsrosor.
I somras besöktes Ebbas restaurang i Borgholm och i trädgården där fanns helt fantastiska honungsrosor som slingrade sig upp i höga lövträd. Doften var sagolik!
Efter att nu ha införskaffat boken "Vildvin & honungsros" av Sanna Töringe kliar det i fingrarna att få plantera en, eller två, eller kanske tre honungsrosor under en ek i trädgården.
måndag 23 september 2013
Skördefest
blir det inte någon för mig i år, tyvärr. Om jag hade varit där skulle jag ha
- skaffat mängder av pumpor (i Algutsrum finns ett ställe som har ett hav av pumpor i alla tänkbara modeller, storlekar och färger)
- åkt runt på gårdsförsäljningar
- åkt till Sandvik på kvällen och tittat på alla tända marschaller i backen ner mot hamnen
- gått på en loppis i Färjestaden som jag har läst om och längtat efter att besöka
- ätit god skördemat
- varit på skördemarknader i Ekerum, Borgholm och Södvik
- planterat inför nästa säsong
- suttit framför den öppna spisen och kanske hört höstvindar vina utanför
Inte i år. Men nästa år.
tisdag 17 september 2013
Höststädning
Den här fina vägghyllan från Kockums fanns i torpets kök när vi flyttade in. Självklart har den även nu en hedersplats i köket trots att vi idag använder annat än sand, soda och såpa för att hålla rent.
tisdag 10 september 2013
Kuvösen
När vi köpte torpet hade det byggts till ett uterum som var ganska trist.
Nu har vi fått till det så att det är riktigt trivsamt och det är härligt att vara ute fast inne. Vi kallar vårt uterum för kuvösen.
Nu har vi fått till det så att det är riktigt trivsamt och det är härligt att vara ute fast inne. Vi kallar vårt uterum för kuvösen.
måndag 2 september 2013
Väderprognos
Så här ser prognosen ut för vädret i trakterna av torpet de kommande tio dagarna. Frisk höstluft, klar sikt över havet och stjärnklara nätter. Härligt för alla som kan vara där.
torsdag 29 augusti 2013
Närmaste grannarna
I trädgården finns ett litet fågelhus där sädesärlor flyttar in varje vår, ungefär samtidigt som vi börjar åka till torpet på helgerna. När vi sitter i vårt uterum har vi god uppsyn över fågelhuset och dess invånare och ofta sticker en sädesärla ut huvudet och tittar nyfiket på oss.
Antagligen är de lika roade av oss som vi är av dem.
tisdag 20 augusti 2013
Vårplanering
Nu är det dags att planera höstens lökplantering. Tulpaner och pärlhyacinter hinner knappt komma upp innan de blir mat åt diverse hungriga besökare i trädgården, men allium har fungerat perfekt hittills och fått stå orörda.
Dessa fina jättebollars enda minus är att de blommar så pass tidigt att vi bara hinner se dem på försommarhelgerna och att de runt midsommar redan blommat över. I år ska jag försöka hitta någon variant som har lite senare blomning och som kan avlösa den sort som finns på plats.
lördag 17 augusti 2013
Ljus i sensommarkvällen
När kvällarna börjar bli mörka är det dags att tända ljus.
I Källa, cirka 3 mil norr om Borgholm, finns ett stensvarveri som har fina prydnads- och bruksföremål svarvade av öländsk kalksten.
Ljushållaren för värmeljus på bilden heter "Kroppkakan".
söndag 11 augusti 2013
Beskärning
I torpträdgården finns ett gammalt äppelträd som blommar fantastiskt vackert på försommaren men som inte ger någon vidare skörd. Mest har det blivit små, små frukter som ramlat ned och blivit mat åt rådjur och harar. Nu är det dags att försöka göra något åt det. Juli, augusti och september är ju den bästa tiden för beskärning av många träd, så en hel del av det gamla äppelträdet är nu borta. Förhoppningsvis leder det till bättre skörd framöver.
torsdag 8 augusti 2013
Etagevåning del 3
Nu är det klart! Ja, i alla fall snudd på, det enda som saknas är en sarg runt trappöppningen så att risken att ramla ner minskar något.
Den nya stegen med bredare steg än tidigare.
Gaveln mot söder.
Gaveln mot norr med nytt fönster.
Norrgaveln utifrån.
Renoveringen blev väldigt lyckad. Från att i midsomras ha varit en helt oinredd vind med många års samlat bråte är det nu nytt trä (som luktar gott) överallt. Ett nytt fönster har också satts in och det ökade ljusinsläppet gör stor skillnad mot tidigare. Nu gör Hilton verkligen skäl för sitt namn!
onsdag 7 augusti 2013
Slut på sommarlovet
Nu är det inte många dagar kvar av sommarledigheten. Mycket ska fixas innan vi åker hem till stan men några stunder till i hängmattan blir det nog.
söndag 4 augusti 2013
Etagevåning del 2
Vindsrenoveringen går vidare efter ett uppehåll på några veckor eftersom virket varit slut på brädgården. Nu är tak och golv klart och bara gavlarna återstår. Det ser ut att bli väldigt bra.
lördag 3 augusti 2013
Sandvik
Ett härligt utflyktsställe på nordvästra Öland är Sandvik. Här kan man titta på båtlivet och besöka små butiker och caféer. I rökeriet finns fisk och skaldjur och väldigt goda laxburgare serveras.
söndag 28 juli 2013
Såpskurning
När vi la in nytt grangolv i torpet funderade vi länge över hur vi skulle behandla golvet. Till slut kom vi fram till att inte göra något alls. I stället såpskurar vi golvet en gång om året med linoljesåpa.
Så här går det till:
1. Blanda 1,5 dl linoljesåpa med 10 l kallt vatten
2. Dammsug golvet noggrant
3. Våttorka några brädlängder i taget med skurtrasa och kallt vatten
4. Skura med rotborste in såpblandningen i brädornas längdriktning
5. Torka av med skurtrasa och kallt vatten
Resultatet blir ett sammetsmjukt golv som doftar fantastiskt. Små skador och ojämnheter försvinner och golvet blir bara vackrare med tiden.
OBS! Viktigt att använda kallt vatten, varmt vatten ger fläckar.
tisdag 23 juli 2013
Rödfärg
Just nu pågår ommålning av den lilla ladan som hör till torpet och där gästrum och snickarbod finns.
Det var länge sedan den målades senast så det går åt en del färg.
Precis som för själva torpet är det röd slamfärg som gäller. I varmt kvällsljus blir den röda färgen intensiv, nästan självlysande.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)