fredag 21 november 2014

Mörkret


 Det är korta dagar och få solstunder nu. När vi var nere och stängde torpet inför vintern såg det ut så här redan vid tretiden på eftermiddagen och någon timme efter det var det kolmörkt.

Det är fantastiskt härligt att vara ledig och sitta inne i värmen vid brasan under långa kvällar, men man kan fundera över hur det var på torpet den här tiden på året för sådär hundra år sedan. Alla dagsverken som skulle göras, sysslor som skulle utföras och tankar på om maten skulle räcka under den långa vintern.

De små byggnaderna på bilden är en matkällare, ett före detta hönshus och en liten lada som tidigare hade halmtak. Ännu under 1970-talet fanns en ko, som betade längs dikesrenen på vägen ner mot havet, på torpet.

onsdag 12 november 2014

Säsongsavslutning

Mitten av november och dahliorna står fortfarande i full blom.

Sallad och piplök växer för fullt i pallkragarna.

Det är inte roligt att stänga torpet för säsongen, särskilt inte när det är runt 10 grader och solnedgångarna är så vackra som de nog bara kan vara på Öland. Nu väntar de där långa mörka månaderna när det mesta handlar om att hoppas att det snart ska bli påsk och säsongsstart.

fredag 24 oktober 2014

Spår från förr


Torpet var ursprungligen ett fiskartorp och att man sysslat med fiske har vi hittat många spår av i form av olika fiskeredskap på vindar och i förråd. Vi har också, både ute och inne, hittat sådana här stenar med borrade hål.
Antagligen användes de som sänken till nät i en tid då fiske inte var en trevlig fritidssysselsättning utan ett sätt att få tillvaron att gå ihop.

måndag 20 oktober 2014

Lövkransen

 Efter en helg på torpet värker det rätt ordentligt i händerna som hållit i lövräfsan.

 Mängder av löv ligger på gräsmattan och ännu större mängder finns fortfarande kvar i träden. 

En liten bråkdel av löven blev material till en höstkrans. 
Den får följa med hem till stan och påminna om torpet.




måndag 13 oktober 2014

Höstplanteringen

Nu är det bara några veckor kvar till torpet ska stängas för säsongen och den långa perioden mellan november och mars, då man bara åker ner sporadiskt någon gång och tittar till, inleds. 
Tur då att det har inhandlats enorma mängder lök som ska planteras och som på något vis ger en känsla av att nästa säsong är på gång och inte alls så långt borta.
Jag har tidigare väntat in rean på de stora plantställena innan jag köpt lökar, men i år blev jag glatt överraskad när jag såg att IKEA hade en del väldigt prisvärda tulpan- och narcisslökar i sitt sortiment. Det var bara att slå till på sisådär 200 lökar och hoppas att det blir en god utdelning.

Dessutom fick jag massor av fina allium- och tulpanlökar i present, bland annat den gigantiska allium gladiator som kan bli upp till en och en halv meter hög. Det blir något att se fram mot under de gråtunga dagarna i februari.

tisdag 7 oktober 2014

Böda hamn

Det är alltid trevligt att göra ett besök i Böda hamn. Under sommaren har en dykexpedition till skeppet Mars Makalös som sjönk utanför Böda år 1564 funnits på plats i hamnen.

Här finns bland annat en hamnkrog och en riktigt bra fiskaffär med rökeri som säljer väldigt fin fisk och goda skaldjur. Nyrökta räkor tillsammans med den egentillverkade äppelsåsen är en höjdare!

lördag 4 oktober 2014

Grekiska stranden

 Längs den vackraste kustväg som jag någonsin sett, finns mellan Alvedsjö bodar och Byrum den fantastiska stenstrand som allmänt (i alla fall av oss) kallas för den grekiska stranden.

Stranden består av små flata klapperstenar.

Havet har gröpt ur kalkstensklipporna undertill och på vissa ställen har tyngden ovanifrån blivit för kraftig. Det sägs att dånet från raset på bilden hördes miltals omkring för sådär en femtio år sedan.

torsdag 2 oktober 2014

Lilla rundeln

När vi ändå gjorde den stora rostkantade rundeln passade vi på att göra en mindre också. Den lilla rundeln ligger på en mer skuggig plats och här har vi hittills planterat några buxbomsbollar och ett par andra växter som gillar det läget. Ett antal vita narcisser och allium har vi också fått på plats. Det ska bli väldigt intressant att se hur de trivs här i hörnet av trädgården.

måndag 29 september 2014

Årets skördefest

Skördefesten är över för den här gången och med barnbarn på besök blev den allt man kunde önska sig. Ett-och-ett-halvt-åringen lärde sig ett nytt ord - pumpa - som användes flitigt. De pumpor som jag lagt som dekoration lite här och där hamnade raskt i skottkärran och kördes runt i trädgården. 

Ett av de ställen som vi besökte under skördefesten var Wannborga vingård som ligger en mil ovanför Borgholm och som fått flera utmärkelser för sina produkter.
  Där kunde man provsmaka druvor av olika slag och även viner gjorda på de olika druvsorterna.

Ett annat ställe som besöktes var I & I i Gällby. Som vanligt var det en härlig upplevelse att se alla fina föremål som finns där, extra fint var det dessutom då det var en stjärnklar kväll och eldar flammade i mörkret. Det egentillverkade växthuset ovan är otroligt vackert och verkligen något att drömma om att få ha i sin egen trädgård.

måndag 22 september 2014

Skördefest på gång

En av årets höjdpunkter på Öland är skördefesten som går av stapeln sista helgen i september. Symbolen för festligheterna är pumpan, som kan ses i en otrolig variation vad gäller färg, form och storlek. Ett ställe jag gärna skulle besöka är Solberga gård, där pumpafestival anordnas. Man tävlar i olika kategorier, som t ex vackraste pumpan, största pumpan och fulaste pumpan. GPC:s (Great Pumpkin Commonwealth) regler gäller för viktklasserna.

Förra året hade vi inte möjlighet att komma ner till skördefesten, men i år ska det bli av. Massor av information om årets skördefest finns här.

söndag 21 september 2014

Rundeln del 2

I helgen fortsatte arbetet med den stora runda rabatten framför torpet. Först kantades den gräsplätt som finns kvar under paradisbusken med veckad plastkant.

Sedan var det dags att montera ihop och placera ut metallkanten i den yttre rundeln. 
Massor av jord östes i.

Så här blev det när allt kommit på plats. I rundeln har jag planterat reafyndad stäppsalvia, en del kryddväxter och massor av vita narcisser. Allt är sådant som rådjur inte ska gilla, men vi får väl se. Jag tycker nog att rundeln ser ut som en gigantisk tallrik där maten är lite konstfullt upplagd.

onsdag 10 september 2014

Rundeln del 1


Traditionellt var det vanligt med en rund blomrabatt framför torp och nu ska det bli en sådan framför torpet på Öland också. I helgen inleddes arbetet med att gräva bort grässvålen och luckra upp jorden i en rundel med en diameter av 3,5 meter. Det var ett tungt jobb som tog tid. Mitt i rundeln står en paradisbuske som brukar blomma fint varje sommar. 
Nästa steg är att kanta rundeln med plåtkant som sedan ska rosta snyggt och plantera lökar och växter.

Gräsmattan är som vanligt den här tiden på året totalt upphackad och demolerad av koltrast, björktrast och kanske också grävling. Förklaringen är pingborrar, larver som är stora och feta och som nu ligger lagom nära ytan. Lite senare i höst kommer de att gå djupare ner i marken, men nu är de ett härligt byte för diverse hungriga varelser. Pingborrarna äter gräsrötterna och de som vill åt larverna förstör gräsmattan ovanifrån. 

 

Konstigt nog brukar gräset reparera sig själv rätt bra varje år. Bilden ovan är från i maj.

fredag 5 september 2014

Blå jungfrun



Den mytomspunna ön ligger mitt i Kalmarsund och ser ut som om den flyter på vattnet. Något märkligt är det med den, för den ändrar liksom läge hela tiden. Man kan ha den i synfältet rakt framför sig när man går längs kustvägen och så helt plötsligt blinkar man till och ön har då flyttat sig och ligger snett bakåt.

Det finns mängder av historier om Blå jungfrun och det sägs att sjöfolk alltid undvikit ön. Numera går det båtturer till Blå jungfrun från Byxelkrok och det finns en hel del sevärdheter därute, bland annat en stenlabyrint av okänd ålder. Linné noterade labyrinten på sitt besök under första delen av 1700-talet. För att ta sig fram på ön var man då tvungen att hugga sig igenom den otroligt kraftiga murgröna som växte vilt. 

Den som gör ett besök ska vara väldigt noga med att inte få med sig en sten därifrån. Då drabbas man av oförklarlig otur, som sitter i ända till stenen är återlämnad till Blå jungfrun.

lördag 30 augusti 2014

Rostiga ägg



Efter ett besök hos I&I i Gällby kom vi hem med lite mer rostigt. Den här gången blev det bland annat några ägg, som kommer att göra sig väldigt fint i trädgården under nästa säsong.
Fram till dess får de vara under tak.

söndag 24 augusti 2014

Korgar på rea

De här (väldigt) stora korgarna med plast invändigt är ett riktigt bra reafynd från Oscar & Clothilde. Nu har jag god tid på mig att fundera ut vad som ska planteras i dem till våren.

Från samma rea kommer de här korgarna, även de till toppenpris!

lördag 23 augusti 2014

Sommarens hit

Den här behållaren från Granit har under de varma dagarna under sommaren varit fylld med isvatten som gått åt i rekordfart. Tillsammans med sugrörsmuggar (som insekter har svårt att krypa ner i) har den varit ett mycket använt tillskott till torpets utekök. 

Ett annat mycket lyckat inköp till uteköket var en liten induktionshäll. Nu kunde all mat tillagas utomhus och ingen behövde stå i köket medan andra var ute.

torsdag 21 augusti 2014

Lökskörden

I år satte jag gul lök i en av pallkragarna och fick en rekordskörd. Inte nog med att det blev rejäla knippen med stora fina lökar, några lökar som gick i blom prydde trädgården länge. 
I en annan pallkrage satte jag zinniafrön lite här och där och effekten blev väldigt fin. Blommor tillsammans med grönsaker i pallkragarna blir grejen för nästa år och då kommer jag också satsa rejält på olika slags lök. Jag börjar med att sätta vitlök redan i höst.

lördag 9 augusti 2014

Bersån

På framsidan av torpet finns syrener som ramar in en liten berså. Syrenerna hade vuxit sig alldeles för höga och beskärning var nödvändigt, men att kapa alltsammans på en gång kändes alltför drastiskt. Istället jobbar jag enligt treårsmodellen: en tredjedel av beståndet skärs ner varje år efter midsommar och hinner växa till sig lite inför nästa säsong då det är dags för nästa tredjedel osv. Hittills har det fungerat ganska bra även om harar och rådjur gärna gnager på de nya skotten. Man får se det som en naturlig väg till förgrening.


fredag 8 augusti 2014

Lavendel


Något som verkligen trivs i den kalkrika och torra jorden på Öland är lavendel. Varje år har det blivit några fler plantor som kräver minimalt med skötsel och som inte verkar uppskattas som mat av varken harar eller rådjur. Perfekt!


onsdag 6 augusti 2014

Jordhamn

Stenkusten på Ölands nordvästra sida är fylld av vackra platser. En sådan plats är Jordhamn, några kilometer norr om Sandvik, där man förutom klapperstensfälten kan se två skurkvarnar som förr användes för att slipa kalkstensplattor. Den ena skurkvarnen är vinddriven och den andra drevs för hand med hjälp av kreatur. Arkeologiska utgrävningar har visat att man redan under tidig medeltid slipade sten på Öland och särskilt vanligt var det längs stenkusten där det funnits ett stort antal skurkvarnar. Den vinddrivna skurkvarnen i Jordhamn är idag den enda bevarade på Öland.

tisdag 5 augusti 2014

Nytt kök

Denna rekordvarma sommar har vi förutom att renovera hallen även jobbat med torpets lilla kök. Nytt golv och tak gjorde stor skillnad.

Samma tapet som i hallen. 

Alla överskåp är nu ersatta med öppna hyllor och även fast köket är precis lika litet som tidigare (kanske några centimeters ökad takhöjd) känns det mycket rymligare.


torsdag 10 juli 2014

Bänken


En enkel hemsnickrad trädgårdsbänk står i anslutning till planteringshörnan. Den fungerar både som sittplats och som avställningsyta för krukor och växter. När lupinerna blommar är det som att sitta i en lila skog. Bra beskrivning av hur man tillverkar en bänk finns här.

lördag 5 juli 2014

Hallen

Den lilla hallen i torpet har fått renoverats och fått ett nytt utseende. Äntligen har tapeten som inhandlades redan förra året kommit upp, panel och spänntak har målats och ett nytt trägolv har lagts.

Resultatet blev väldigt fint!

Så här såg ett riktigt tråkigt hörn ut tidigare...

...och så här ser samma hörn ut efter renoveringen.

måndag 30 juni 2014

Tunnan


En gammal eldningstunna hade gjort sitt och rostat sönder i botten. Efter att ha klippt den till lagom höjd, tryckt ner den i marken och fyllt på med jord är den nu ett fint rostigt planteringskärl i trädgården.

fredag 27 juni 2014

Skjulet


Det första man ser av torpet från vägen innan man kommer fram är skjulet. 
Från början bara en (väldigt) stor låda placerad för sig själv nära tomtgränsen, men nu har skjulet fått lite mer form och fason. Cykeldelen som vi byggde förra året gör sitt till och blomtornet med luktärter i bryter av på ett fint sätt. I den stora planteringslådan finns rosenvial, som har kommit igång ordentligt trots att rådjuren åt det mesta som hade kommit upp i början av maj. 

Efter att ha rensat ordentligt inuti skjulet är det väldigt mycket trevligare på insidan också. Det vill säga, det tycker vi men kanske inte de två skogsmöss som hade bosatt sig där och som säkert har levt i lugn och ro ganska länge. Nu har de flyttat ut och skjulet är vårt igen. 
Det är en bit kvar innan skjulet platsar bland English Cottage Garden Sheds på Pinterest, men det har kommit en bit på väg.

torsdag 26 juni 2014

Dippad korg


Vi behövde något att förvara skrymmande grillverktyg i och hade en korg som var ganska missfärgad och tråkig i botten. Med en flaska sprayfärg och lite masktejp blev korgen som ny och en perfekt förvaringsplats för diverse redskap till uteköket.

fredag 20 juni 2014

Midsommar



Midsommar på Öland är stort, speciellt runt Köpingsvik och Borgholm. Här uppe på norra delen av ön går det lugnare till, men det märks på den ökade husbilstrafiken att det är något särskilt på gång. 


Det är många som vill fira midsommar på Öland och det är fullt förståeligt, det är så vackert här den här tiden på året att det är svårt att föreställa sig något bättre.